HET NIEUWE ROKEN

Zitten is tegenwoordig het nieuwe roken, één van de slechtste dingen die je kunt doen voor je gezondheid. Of was het nou suiker, of toch je telefoon? Tegenwoordig lijkt bijna alles het nieuwe roken te zijn. Als we straks overtuigd zijn dat zitten het allerslechtste voor ons is, wordt dan suiker het nieuwe zitten? Of social media het nieuwe suiker?

Er was een tijd dat sigaretten werden gezien als medicijn of als middel om mee af te vallen en je mocht gewoon lekker doorroken als je zwanger was. Maar we weten al best lang dat het ontzettend slecht is voor je gezondheid. Het is nog wel een lange tijd redelijk sociaal acceptabel geweest. Toen ik stage liep zat ik met mijn manager lekker binnen te paffen op kantoor. En roken in een café of restaurant vond ook niemand gek. In de trein ging ik ook gewoon in zo’n stinkende rokerscoupé zitten. Gewoon omdat het kon.

 

Blij dat ik van die vreselijke verslaving af ben maar nu moet ik dus oppassen met zitten, suiker en appen. Of zelfs reizen. Maar waar gaat het nou eigenlijk om?

HET GAAT EROM DAT WE EEN WAARHEID ONDER OGEN MOETEN ZIEN DIE WE EIGENLIJK NIET WILLEN ZIEN.

Omdat we iets lekker, leuk of fijn vinden en we het niet willen opgeven. We willen eigenlijk niet echt weten hoe slecht het is voor onze gezondheid of onze omgeving. We willen niet dat alle ‘pleziertjes’ van ons worden afgenomen.

Bij roken is er lang om de hete brij gedraaid maar nu zijn er de meest gruwelijke plaatjes op de pakjes te zien van de gevolgen. Gaan we dit dan ook zien als we een pak suiker kopen? Een foto van iemand met overgewicht en diabetes? Of dat op de zijkant van het vliegtuig staat: “Dit vliegtuig brengt ernstige schade toe aan uw gezondheid”. En als je iemand de hele dag op kantoor ziet zitten, dat je dan veroordelend kijkt terwijl jij op de kantoorfiets achter je bureau een eind weg toert.

 

Als iets slecht is voor je gezondheid of je omgeving dan moeten we hier misschien gewoon een nieuwe metafoor voor gaan gebruiken. Eentje die iets meer van deze tijd is. Want sinds 1999 daalt het percentage jongeren dat ooit heeft gerookt. Dus die begrijpen straks de vergelijking niet meer. Of we gaan gewoon zeggen waar het op staat: Roken slecht, suiker slecht, zitten slecht, vliegen slecht!

 

Saskia Groenheijde