PLANTENPRACHT

Je hoeft er geen trendwatcher voor te zijn om dit te weten; planten zijn HOT. Het botanische thema zien we vandaag de dag eigenlijk echt overal terug.

Om maar wat voorbeelden te noemen, zo is er de herfst/winter campagne 2018 van COS, vind je bij de bij de HEMA cactusdekbedovertrekken en staat het vol plantenpotten, -standaards en –hangers bij om het even welke interieurzaak. Ook de inrichting van restaurants, winkels, kantoren en hotels vergroent. Om alle interieurstylisten van het nodige groen te voorzien is er zelfs een heus plantenmodellenbureau opgericht. De jongste generatie huizenkopers vindt kamerplanten net zo’n essentieel en vanzelfsprekend onderdeel van de inrichting als een bank. Vele apps en websites maken het voor deze doelgroep supersimpel om hun huis om te toveren in een ‘urban oasis’ of ‘indoor jungle’. Het moge wel duidelijk zijn, planten zijn dus ‘booming’. Maar waarom eigenlijk?

 

Veelgenoemde ontwikkelingen die met deze groene trend in verband worden gebracht zijn technologisering en verstedelijking – de groene revolutie is hierop een tegenreactie. Maar wat zit daar nou onder?

Technologie en de stedelijke omgeving brengen ons onder andere efficiëntie en gemak. Willen we dan graag inefficiëntie en ongemak? Nou ja, dat misschien niet per se, maar de efficiëntie waar technologie en verstedelijking op zijn gebaseerd is er een van economische principes en winst. Deze gaat veelal uit van korte termijn denken, opschalen, eindeloze groei en meetbare successen.

De natuur beweegt vanuit een totaal ander soort efficiëntie, gebaseerd op seizoenen, maar ook risicospreiding die uitgaat van decennia en eeuwen van veranderende omstandigheden. In de natuur gaan groeien en sterven onvermijdelijk hand in hand en is winst niet altijd direct zichtbaar of uitkeerbaar.

 

DE WETTEN VAN ONZE EFFICIËNTIEMAATSCHAPPIJ ZIJN VER VERWIJDERD VAN DEZE NATUURLIJKE RITMES EN LOGICA.

Misschien is dat wel waar we naar op zoek zijn. Wanneer we ons beklemd of opgejaagd voelen ontstaat automatisch de behoefte opnieuw met onze eigen natuur af te stemmen. En die planten, die zijn hiervoor slechts een middel. Zij kunnen ons, gewoon door te zijn wie ze zijn, helpen herinneren aan de principes van de natuur.

 

Zepha de Roo

‘How are you growing?’ is een groeninitiatief dat mensen uitnodigt zich te verbinden met de natuur. Ja, je kan er een kamerplant kopen, maar dit is een winkel met een grotere missie: Kennis over groen delen. Kunst aan groen koppelen. Design met groen verenigen.