DRY JANUARY

Dit jaar doen er 4,2 miljoen mensen aan #dryjanuary in tegenstelling tot 2014: toen waren het er slechts 14.000. En dat zette me aan het denken: waarom stoppen we een keer per jaar een maand rigoureus met drinken om er dan in februari weer keihard tegen aan te gaan? En wat me dan vooral zo bezighoudt is: waarom moeten we het er dan vooral zoveel over hebben en posten op social media? Niet drinken is hip, heel hip.

Ik hoor jonge jongens en meisjes over voornemen om een maand niet te drinken, mensen van alle leeftijden zonder schaamte een 0.0 bestellen en hippe dudes trots op instagram delen dat ze al minstens 17 dagen nuchter zijn:
hashtagsaai
hashtagdryjanuary
hashtagnogmaar13dagen.

 

En dat terwijl het echt nog niet zo heel lang geleden helemaal niet zo bewonderenswaardig was als je geen alcohol dronk; je werd dan al gauw bestempeld als saai en ongezellig. Of je erger, je had wellicht een historie als het op je alcohol consumptie aankwam. En ik kan me ook nog een periode herinneren dat je fluisterend een Buckler of Crodino moest bestellen.

 

Zo niet in 2019: dan ben je helemaal ‘on fleek’ als je (een maand) niet drinkt. Je hoeft tegenwoordig ook niet 31 dagen thuis te blijven met gordijnen dicht en alle socialen contacten uit de weg te gaan: er zijn voldoende – al net zo hippe – alternatieven te vinden.

Alleen al in de afgelopen zes maanden werden maar liefst meer dan 30 alcohol vrije drankjes geïntroduceerd. Van 0.0 bier, wijn, ciders, pre-mixers en natuurlijk verschillende cocktails.

 

Wat al langer bestaat: Seedlip het alcohol vrije alternatief voor Gin / gedistilleerd: unieke drankjes gemaakt van verschillende kruiden en specerijen. Het is niet alleen een heerlijk alcohol vrij alternatief voor cocktails.  Het is ook een prachtig merk wat een mooi verhaal verteld. Wat helemaal past in deze tijd. Binnenkort verschijnt Seedlips zusje: Aecorn. En dat belooft al net zo een mooi merk te worden.

 

Als je geen zin hebt om thuis alcohol vrije drankjes te drinken (immers daar ziet niemand je). Dan zijn er voldoende trendy alternatieven. In Londen openen de vestigingen van Redemption zich in razend tempo: een bar met alleen maar alcohol vrije drankjes en gezonde bar snacks. En voordat je denkt dat daar alleen veganistische  linkse biologie studenten met geitenwollensokken komen, heb je het mis: Redemption is hip en happening.

 

Housebar in Amsterdam is een vergelijkbaar adres. Je ziet steeds meer alcohol vrije opties op de menukaart verschijnen.  Zo was er tijdens de hotelnacht ook een assortiment alcoholvrij te bestellen: minstens net zo mooi en instagrammable als de alcohol houdende alternatieven. Restaurants bieden tegenwoordig ook steeds vaker een alcoholvrij drank arrangement passend bij het menu.

Naast alle positieve berichten over #dryjanuary, zijn er ook kritische geluiden te horen: want 30 dagen niet drinken geeft mensen een vrijbrief om er op 1 februari extra stevig tegenaan te gaan.

ZOU HET DAN NIET BETER ZIJN OM HET GEHELE JAAR DOOR WEKELIJKS DRIE OF VIER ALCOHOL VRIJE DAGEN IN TE PLANNEN?

Dat is dan natuurlijk weer helemaal niet sexy om over te posten.

 

Het is een ontwikkeling die vergelijkbaar is met minder of geen vlees eten en bewust(er) leven. Het goede nieuws is dat er genoeg alternatieven zijn en dat het – gelukkig – steeds meer geaccepteerd is als je een avond niet drinkt.

 

Of je wel of niet drinkt; dat is een keuze die iedereen voor zich moet nemen. Maar welk besluit je ook neemt, doe het vooral om jezelf een plezier te doen en niet om je instagram feed te vullen.

 

 

Merel Gorter