Make it (work)

Hoe zit het met de toekomst van het handwerk? Welke trends zijn er op van invloed? En welke trends zitten er in het vakgebied zelf? In het kader van de Kennisdeeldag van drie creatieve MBO’s – SintLucas, Cibap en HMC- deden we onderzoek naar de toekomst van ambacht. We verbeeldden en verwoorden onze bevindingen in een trendpresentatie die we online gaven vanuit de fijne studio van SintLucas Eindhoven. We sloten de presentatie af met discussiescenario’s voor mogelijke toekomstige positioneringen van het ambacht en daarmee het ambachtsonderwijs.

 

In de trendpresentatie komen de megatrends aan bod die van invloed zijn op het consumentengedrag. Daarna de trends in het denken over ambacht en hoe dat zich manifesteert. Dat veld blijkt nationaal en internationaal volop in beweging te zijn. Omdat handwerk altijd gaat over materiaal, wijdden we een apart hoofdstuk aan de nieuwste ontwikkelingen op materiaalgebied. Uit alle drie de hoofdstukken kwam naar voren dat er werk aan de winkel is. En dat opleidingen moeten beslissen op welke ontwikkelingen ze wel en niet moeten inspelen om hun studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op hun werkpraktijk.


Rozenbrood ontwikkelde deze trendpresentatie voor de Kennisdeeldag van SintLucas, Cibap en HMC. Een aangepaste versie gaven wij aan Nimeto tijdens de inspiratiedag van de opleiding. Voor die gelegenheid ontwikkelden we ook 2 workshops met verschillende tijdshorizonnen om de informatie uit de presentatie door te werken.

De presentatie is natuurlijk ook te gebruiken voor andere organisaties op het gebied van de (creatieve) maakindustrie en creatief onderwijs. We passen dan de presentatie en de workshops aan aan uw organisatie en de doelstellingen van de bijeenkomst.


Wat een fantastisch verhaal hebben jullie vandaag gepresenteerd! De leuke berichtjes met complimenten stromen bij me binnen en collega’s kunnen niet wachten om aan de slag te gaan met het verwerken van alle inspiraties!
Heel veel dank daarvoor!

 

Susanne van den Wildenberg, SINTLUCAS
Curriculumverantwoordelijke Vormgeven & Ambacht
Coordinator Kennisdeeldag 2021